Закрити
Відновіть членство в Клубі!
Ми дуже раді, що Ви вирішили повернутися до нашої клубної сім'ї!
Щоб відновити своє членство в Клубі — скористайтеся формою авторизації: введіть номер своєї клубної картки та прізвище.
Важливо! З відновленням членства у Клубі Ви відновлюєте і всі свої клубні привілеї.
Авторизація для членів Клубу:
№ карти:
Прізвище:
Дізнатися номер своєї клубної картки Ви
можете, зателефонувавши в інформаційну службу
Клубу або отримавши допомогу он-лайн..
Інформаційна служба :
(067) 332-93-93
(050) 113-93-93
(093) 170-03-93
(057) 783-88-88
Якщо Ви ще не були зареєстровані в Книжковому Клубі, але хочете приєднатися до клубної родини — перейдіть за
цим посиланням!
УКР | РУС

Альфред Брем

Альфред Брем
Альфред Едмунд Брем (2 лютого 1829 — 11 листопада 1884, Рентендорф в Тюрінгії) — німецький вчений-зоолог і мандрівник, автор знаменитої науково-популярної роботи «Життя тварин» (Brehms Tierleben).

Народився в родині сільського пастора Людвіга Брема, відомого європейського орнітолога. З раннього віку під керівництвом батька брав участь у природничо-наукових і особливо зоологічних спостереженнях і роботах. Спочатку Брем вступив до університету Альтенбурга на факультет архітектури (1843). Однак у 1847 році він відправився як натураліст в подорож Африкою, після чого і почалася його наукова діяльність.

Мандри Альфреда Брема почалися у 17-річному віці з пропозиції барона Мюллера у 1847 році відправитися в подорож Африкою у верхів’я Нілу. Після п’ятирічних мандрів Єгиптом, Нубією та Східним Суданом, він повернувся до Німеччини і вивчав в Єні і Відні природничі науки. Друкував орнітологічні нариси в журналах і був одним із засновників Німецького орнітологічного товариства.

Друга подорож привела його до Іспанії, третя до Норвегії і Лапландії і у 1862 році четверта — в північну Абіссінію. В останній він супроводжував герцога Ернста Саксен-Кобург-Готського. У 1863 році він прийняв запрошення стати директором Зоологічного саду в Гамбурзі, а в 1867 переїхав до Берлінау, де в 1869 році заснував знаменитий Берлінський акваріум. У 1877 році він об’їхав з доктором Фіншем і графом Вальдбургом Західний Сибір і північно-західний Туркестан; рік потому супроводжував кронпринца Рудольфа Австрійського в подорожі до області Середнього Дунаю, в 1879 році в більш тривалій подорожі Іспанією.

Крім «Подорожніх нарисів з північно-східної Африки» і численних статей в спеціальних виданнях, Брем створив ряд чудових науково-популярних робіт, що відрізняються грунтовністю змісту і живим, захоплюючим викладом.

У XX столітті «Життя тварин» неодноразово перевидавалося в переробках, що відображали стан науки на момент перевидання (зокрема, змінювалася систематика тварин, оновлювалися різні відомості, виправлялися неточності), однак зберігалися (по можливості) авторський науково-популярного стиль, плану викладу і малюнки.