Закрити
Відновіть членство в Клубі!
Ми дуже раді, що Ви вирішили повернутися до нашої клубної сім'ї!
Щоб відновити своє членство в Клубі — скористайтеся формою авторизації: введіть номер своєї клубної картки та прізвище.
Важливо! З відновленням членства у Клубі Ви відновлюєте і всі свої клубні привілеї.
Авторизація для членів Клубу:
№ карти:
Прізвище:
Дізнатися номер своєї клубної картки Ви
можете, зателефонувавши в інформаційну службу
Клубу або отримавши допомогу он-лайн..
Інформаційна служба :
(067) 332-93-93
(050) 113-93-93
(093) 170-03-93
(057) 783-88-88
Якщо Ви ще не були зареєстровані в Книжковому Клубі, але хочете приєднатися до клубної родини — перейдіть за
цим посиланням!
УКР | РУС

Едґар Аллан По

Едґар Аллан По — «Заколдованный замок»
уривок з книги
Едґар Аллан  По

Едґар Аллан По (1809-1849) — американський письменник, поет, літературний критик та редактор, є представником американського романтизму. Найбільшу популярність здобув за свої «темні» розповіді. Творець форми сучасного детективу. Творчість Едгара По сприяла появі жанру наукової фантастики.

Народився 19 січня 1809 року у Бостоні в родині акторів-мандрівників. Дуже рано став сиротою: в 1810 році зник батько Едгара, а ще через два роки померла мати. Хлопчика взяла на виховання родина торговця Дж. Аллана з Річмонда. 

У 1815-1820 рр. По жив в Англії, де виховувався в закритому пансіоні. Після повернення до Америки навчався в коледжі. У 1826 році він вступив до університету штату Віргінія, який через рік довелося кинути, оскільки прийомний батько навідріз відмовився оплачувати карткові борги пасинка. Збігаючи від боргів, По завербувався до армії, а у 1830 році став студентом військової академії у Вест-Пойнті. Однак труднощі військової служби виявилися занадто важкими для молодого поета, який на той час опублікував перші збірки своїх віршів. Залишивши все він поїхав до Балтімору, де жила його тітка, і повністю присвятив себе літературній діяльності. 

Писав оповідання, вірші, критичні статті, підробляв редактором. У 1835 році По запропонували очолити журнал «Південний літературний вісник». Покращення життя дозволило йому створити родину — у 1836 році він одружився на своїй 14-річній кузині Вірджинії. Однак щастя тривало лише 11 років. Смерть дружини від сухот в 1847 році стала для По страшним потрясінням, від якого він так і не зміг оговтатися. Письменник впав у депресію, намагався покінчити з собою. Став зловживати алкоголем. 

Помер Едґар Аллан По 7 жовтня 1849 року в Балтиморі. 

По стоїть у витоків декількох жанрів: наукової фантастики («Повість про пригоди Артура Гордона Піма», 1838 р.); літератури жахів (двотомник «Гротески і арабески», 1840 р.); детектива («Вбивство на вулиці Морг», 1841 р.; «Золотий жук», 1843 р.). 

Цього письменника вважають неперевершеним майстром новели, яка під його пером могла бути і трагічної, і гумористичної, і «страшною», і фантастичною. 

Рання поезія По несе риси романтизму («Тамерлан та інші вірші», 1827 р.). У зрілому віці він намагався за допомогою уяви подолати сплинність часу та невідворотність смерті («Ворон та інші вірші», 1845 р.). В містиці По шукав відповіді на питання, що крають серце.