Закрити
Відновіть членство в Клубі!
Ми дуже раді, що Ви вирішили повернутися до нашої клубної сім'ї!
Щоб відновити своє членство в Клубі — скористайтеся формою авторизації: введіть номер своєї клубної картки та прізвище.
Важливо! З відновленням членства у Клубі Ви відновлюєте і всі свої клубні привілеї.
Авторизація для членів Клубу:
№ карти:
Прізвище:
Дізнатися номер своєї клубної картки Ви
можете, зателефонувавши в інформаційну службу
Клубу або отримавши допомогу он-лайн..
Інформаційна служба :
(067) 332-93-93
(050) 113-93-93
(093) 170-03-93
(057) 783-88-88
Якщо Ви ще не були зареєстровані в Книжковому Клубі, але хочете приєднатися до клубної родини — перейдіть за
цим посиланням!
УКР | РУС

Віра Крижановська

Віра Крижановська — «Тайная помолвка»
уривок з книги
Віра Крижановська
Крижановська Віра Іванівна (в заміжжі Семенова; псевдонім Рочестер; 14 липня 1861 - 29 грудня 1924) — російська письменниця, автор популярних в XIX столітті окультних романів.

Батько — із старовинного дворянського роду Тамбовської губернії, генерал-майор артилерії Іван Антонович Крижановський; мати — з родини аптекаря. Після смерті батька (1871) Крижановська була прийнята до Виховного товариства шляхетних дівчат у Петербурзі, у 1872 році поступила до училища св. Катерини казеннокоштною вихованкою, «звільнена» у 1877 році. У 1880-90-х роках жила в Західній Європі. З дитинства Крижановська цікавилася історією давніх часів та окультизмом, виступала на сеансах як медіум. Чоловік Крижановської, відомий спірит Сергій Валер’янович Семенов, з 1894 служив у Власній Його Імператорської Величності канцелярії, в 1904 році отримав звання камергера.

Наслідуючи традиції, поширені серед спіритів, Крижановська стверджувала, що її романи були розказані їй духом англійського поета Джона Уілмота, графа Рочестера, який вірив у існування душі на землі після смерті (звідси її псевдонім, який вона ставила на творах поруч зі своїм прізвищем). Писала французькою мовою, а потім перекладала російською.

Після революції емігрувала до Естонії, більше двох років працювала на лісопильному заводі, де тяжка фізична праця підірвала її здоров’я.