Закрити
Відновіть членство в Клубі!
Ми дуже раді, що Ви вирішили повернутися до нашої клубної сім'ї!
Щоб відновити своє членство в Клубі — скористайтеся формою авторизації: введіть номер своєї клубної картки та прізвище.
Важливо! З відновленням членства у Клубі Ви відновлюєте і всі свої клубні привілеї.
Авторизація для членів Клубу:
№ карти:
Прізвище:
Дізнатися номер своєї клубної картки Ви
можете, зателефонувавши в інформаційну службу
Клубу або отримавши допомогу он-лайн..
Інформаційна служба :
(067) 332-93-93
(050) 113-93-93
(093) 170-03-93
(057) 783-88-88
Якщо Ви ще не були зареєстровані в Книжковому Клубі, але хочете приєднатися до клубної родини — перейдіть за
цим посиланням!
УКР | РУС

Борис Акунін

Борис Акунін
Борис Акунін (справжнє ім'я Григорій Шалвович Чхартішвілі; рід. 20 травня 1956, Зестафоні, Грузинська РСР, СРСР) — російський письменник, вчений-японіст, літературознавець, перекладач, громадський діяч. Також публікувався під літературними псевдонімами Анна Борисова та Анатолій Бруснікін.

Народився 20 травня 1956 в містечку Зестафоні (Грузинська РСР) у родині офіцера-артилериста та вчительки російської мови і літератури. У 1958 родина переїхала до Москви. Акунін з дитинства захоплювався Японією. У 1973 він закінчив школу із поглибленим вивченням англійської, у 1979 — історико-філологічне відділення Інституту країн Азії і Африки (МДУ), де отримав диплом історика-японознавця. Після інституту займався літературним перекладом з японської та англійської мов. У перекладі Чхартишвілі видані японські автори Юкіо Місіма, Кендзі Маруяма, Ясусі Іноуе, Масахіко Сімада, Кобо Абе, Сін'їті Хосі, Такеші Кайко, Сехей Оока, а також представники американської та англійської літератури: Корагессан Бойл, Малкольм Бредбері, Пітер Устинов та інші.

Працював заступником головного редактора журналу «Іноземна література» (1994-2000), головний редактор 20-томної «Антології японської літератури», голова правління мегапроекту «Пушкінська бібліотека» (Фонд Сороса).

З 1998 почав писати твори під псевдонімом «Б. Акунін». В цьому ж році видає перші книги із серії про Ераста Фандоріна, які йому і принесли всесвітню славу. Розшифровка «Б» як «Борис» з’явилася за кілька років, коли у письменника стали часто брати інтерв’ю. Японське слово «Акунін» перекладається як «негідник, злодій». Детальніше про це слово можна дізнатися в одній з книжок письменника «Алмазная колесница». Критичні й документальні роботи Григорій Чхартішвілі публікує під своїм справжнім ім’ям.

Окрім романів і повістей із серії «Новый детектив» («Приключения Эраста Фандорина»), що принесли йому популярність, Акунін написав популярні серії «Провинциальный детектив» («Приключения сестры Пелагии»), «Приключения магистра» та «Жанры». Був упорядником книжкової серії «Лекарство от скуки».

У 2000 Акунін був номінований на премію «Букер — Smirnoff» за роман «Коронация, или Последний из Романов», проте не потрапив до числа фіналістів. При цьому в тому ж році був номінований й став лауреатом премії «Антибукер» з «Коронацией». У 2003 роман «Азазель» потрапив до шорт-лісту Британської Асоціації письменників-криміналістів в розділі «Золотий кинджал».

Одружений. Перша дружина — японка, з якою Акунін прожив декілька років. Друга дружина — коректор й перекладач. Дітей немає.