Закрити
Відновіть членство в Клубі!
Ми дуже раді, що Ви вирішили повернутися до нашої клубної сім'ї!
Щоб відновити своє членство в Клубі — скористайтеся формою авторизації: введіть номер своєї клубної картки та прізвище.
Важливо! З відновленням членства у Клубі Ви відновлюєте і всі свої клубні привілеї.
Авторизація для членів Клубу:
№ карти:
Прізвище:
Дізнатися номер своєї клубної картки Ви
можете, зателефонувавши в інформаційну службу
Клубу або отримавши допомогу он-лайн..
Інформаційна служба :
(067) 332-93-93
(050) 113-93-93
(093) 170-03-93
(057) 783-88-88
Якщо Ви ще не були зареєстровані в Книжковому Клубі, але хочете приєднатися до клубної родини — перейдіть за
цим посиланням!
УКР | РУС

Тур Л. Дереша, С. Жадана, Ю. Андруховича «Лівий берег»: фотозвіт

5-11 жовтня відбувся авторський тур «Лівий берег»: спільна акція видавництв «Книжковий Клуб «Клуб Сімейного Дозвілля» й «Фоліо». Любко Дереш, Сергій Жадан, Юрій Андрухович подорожували Лівобережжям України зі збіркою есе «Трициліндровий двигун любові». Твори цих письменників відомі й популярні не тільки в нашій країні, але й за її межами. Постаті Любка Дереша, Сергія Жадана та Юрія Андруховича уособлюють три віки сучасної української літератури – юність, молодість та зрілість. Вперше трійця культових літераторів вирушила у спільний тур.

Прес-конференція в Києві

Для літераторів тур «Лівий берег» почався спілкуванням із столичними журналістами в прес-центрі «Український час»:

Як зауважили учасники пресс-конференцыъ, спочатку виникла ідея туру трьох сучасних українських письменників різних поколінь – Юрія Андруховича, Сергія Жадана та Любка Дереша – Лівобережжям (чи, радше, Сходом) України, а вже потім було вирішено підкріпити поїздку новою книжкою «Трициліндровий двигун любові», яка вийшла у видавництві «Фоліо» за підтримки Книжкового Клубу «Клуб Сімейного Дозвілля». До неї увійшли вибрані твори названих авторів, які досі не публікувалися в окремих виданнях. Так, Юрій Андрухович включив свої найстаріші твори – «Зліва, де серце», «Незначна пригода з демобілізованим», «Королівські лови» та інші. Він означив їх як найжорсткіші з написаних ним речей.

Любко Дереш розповів, що свої твори він добирав за принципом подорожі – оскільки від самого початку ішлося про промо-тур, він добирав тексти, пов’язані з мандрівками Україною та Європою. Тексти Сергія Жадана (його на прес-конференції не було) обертаються, очевидно, довкола теми «індастріал». Утім, «індастріал» залишається ключем до розуміння усієї книжки, оскільки первинно назва туру так і звучала – «Література індастріал» – і передбачала поїздки індустріальними містами України.

– Суми, Полтава, Дніпропетровськ, Запоріжжя, Донецьк, Луганськ – ці міста мені вже знайомі, – ділиться спостереженнями Любко Дереш, – Я побував в них принаймні двічі, і того разу, коли я приїздив вперше, я мав великий страх – знайти неприйняття з боку російськомовного населення. Але щоразу я мав можливість дивуватися тому, що реакція читачів була дуже теплою, люди були неймовірно доброзичливі, відкриті й милостиві до всіляких огріхів і ляпсусів. Саме цим авдиторія Сходу України відрізняється від Західної України. Західна публіка більш стримана, більш поміркована, більш рефлексуюча; а на сході України публіка відчуваюча, вона не приховує емоцій, не приховує почуттів, і тому мені приємно їхати у ці краї.

Розповідаючи про зародження ідеї (ініціатором її був Сергій Жадан), Юрій Андрухович розповів, що пошуки назви для книжки тривали ледь не півтора місяці. При цьому було важливо, аби вона відображала потрійну сутність книжки. «Мені особисто подобався “Потрійний захист від карієсу”, але в решти, мабуть, не було таких глибинних стоматологічних переживань і назву відкинули», – зауважив він.

– Назва книжки дуже самоіронічна, – ділиться власними думками Юрій Андрухович, – у ній підкреслено те, що ми насправді не вважаємо подорож місією, ми навряд чи суттєво змінимо ситуацію в цих регіонах, ми не збираємося своїм виступами об’єднувати країну і націю. Ми хочемо поспілкуватися з людьми, які живуть на сході.

Інший учасник прес-конференції, генеральний директор «Книжкового Клубу «Клуб Сімейного Дозвілля» Олег Шпільман, визначив мету акції так: «На Сході багато українських читачів, які сумують за українською книжкою. Їм треба провести навігацію». Загалом, усі зійшлися на тому, що головна мета акції все-таки не просвітницька, а інформаційна: східному читачеві треба представити авторів, про котрих вони з тих чи інших причин мало знають і тому не читають.

Зрештою, як підкреслив директор видавництва «Фоліо» Олександр Красовицький, самі видавці найбільш зацікавлені в тому, щоби їх авторів знали не лише у столиці.

Олег Шпільман бажає Юрію Андруховичу успішного туру:

Олег Шпильман и Юрий Андрухович

Любко Дереш читає «Притчу про дрозофілів», яка потім перетворилася на легенду туру (творча зустріч в Українській академії банківської справи, м. Суми):

Любко Дереш

Що б побажати членам Клубу? (автограф-сесія в клубному магазині м. Суми):

Юрий Андрухович

Автори майже не встигали давати автографи вдячним читачам (автограф-сесія в полтавському клубному магазині):

Автограф-сессия в Полтаве

Сергій Жадан насмішив Юрія Андруховича своїми віршами... (творча зустріч у Полтавському педагогічному університеті):

Встреча в Полтавском педуниверситете

Чим би ще вас здивувати… (творча зустріч у Дніпропетровську):

Творческая встреча в Днепропетровске

Перед автограф-сесією в запорізькому магазині Книжного Клуба літератори відповідають на запитання членів Клубу:

Автограф-сесия в Запорожье

Сергій Жадан намагається пояснити кореспондентам : «Любко не фотографується!» (автограф-сесія в донецькому клубному магазині):

Автограф-сессия в Донецке

Найяскравіші враження у авторів залишилися після виступу в донецькому клубі Gung’Ю’bazz:

Выступление в Донецке

Луганські журналісти чекали скандалу…. Але не дочекалися!

Пресс-конференция в Луганске

Автографів вистачить на всіх! (автограф-сесія в луганському клубному магазині):

Автограф-сессия в Луганске

 

Неочікувані зустрічі в парку міста Луганськ:

Любко ДерешЮрий АндруховичСергей Жадан

Юрий АндруховичСергей Жадан