Закрити
Відновіть членство в Клубі!
Ми дуже раді, що Ви вирішили повернутися до нашої клубної сім'ї!
Щоб відновити своє членство в Клубі — скористайтеся формою авторизації: введіть номер своєї клубної картки та прізвище.
Важливо! З відновленням членства у Клубі Ви відновлюєте і всі свої клубні привілеї.
Авторизація для членів Клубу:
№ карти:
Прізвище:
Дізнатися номер своєї клубної картки Ви
можете, зателефонувавши в інформаційну службу
Клубу або отримавши допомогу он-лайн..
Інформаційна служба :
(067) 332-93-93
(050) 113-93-93
(093) 170-03-93
(057) 783-88-88
Якщо Ви ще не були зареєстровані в Книжковому Клубі, але хочете приєднатися до клубної родини — перейдіть за
цим посиланням!
УКР | РУС

Емілі Бронте

Емілі Бронте

Емілі Бронте (1818-1848) — англійська поетеса, автор роману «Грозовий перевал» (Wuthering Heights).

Емілі була п’ятою дитиною з шести дітей родини Бронте. Коли вона втратила матір в 1821 році, і двох своїх старших сестер, вона разом з Енн, Шарлоттою та братом Бренуеллом стали згуртованою і унікальною командою. Вони не відвідували школу, у них не було друзів, вони жили в глухому селі. Ігровим майданчиком їм служили торфовища, які виднілися з відкритих вікон будинку, та їх власна фантазія.

Емілі практично не мала можливості отримати освіту, на відміну від своїх сестер. Вона провела півроку в школі Clergy Daughters в селі Кован-Брідж, коли їй було 6 років; три місяці в Roe Head School, в містечку Дьюсбери, у віці 17 років; і ще дев’ять місяців в пансіонаті Еже в Брюсселі у віці 24-25 років. Прогалини в освіті вона заповнювала, навчаючись вдома з тіткою Бренуелл і сестрою Шарлоттою. Вчителі малювання і музики іноді відвідували їх парафіяльний будиночок (Емілі була талановитою піаністкою), проте велику частину навчання їй довелося отримати у свого батька. Містер Бронте заохочував різнобічне читання своїх дочок, і дискутував з ними як з дорослими, на теми політики і літературної критики.

Єдиною оплачуваною роботою, яку прийняла Емілі, було вчителювання у школі Law Hill недалеко від Халіфакс в 1838 році, яке продовжилося півроку.

Емілі Бронте була щаслива лише вдома — їй подобалося поратися по господарству, і вона насолоджувалася товариством старшої із слуг, Табіти Ейкроуд.

Також як сестри і брат Бренуелл, Емілі стала письменницею з того моменту, як навчилася читати. Разом з Енн вони писали вірші та історії про вигаданий світ Гондал. Тільки деякі вірші з розповідей про Гондал збереглися, але відомо, що їх спільна творчість продовжувало жити до початку 1840 р.

Емілі менше всіх бажала, щоб збірник віршів Братів Белл був опублікований, і навіть після публікації «Грозового перевалу», вона відмовилася скласти компанію своїм сестрам в мандрівці до Лондона з метою відкрити світу правду про те, що за псевдонімом Белл ховаються три освічені жінки.

На відміну від інших дітей Бронте, Емілі була висока і міцна статурою. Вона була найбільш жвавим членом родини, проте, незважаючи на її прозорливість, у неї не було друзів. Ніякої особистої переписки від неї не збереглося, і навіть ті відомості, які тепер з’являються про Емілі, завжди занадто суперечливі. 

Вона обожнювала домашніх тварин, хоча володіла шаленим темпераментом, і тримала їх у суворості. Вона уникала всіх окрім родичів, і її риси характеру яскраво представлені в персонажах її творів. Її поезія глибоко релігійна, незважаючи на те, що вона відмовилася отримувати релігійну освіту. 

У вересні 1848 Емілі застудилася на похоронах брата і через два місяці померла від швидкоплинних сухот.