Закрити
Відновіть членство в Клубі!
Ми дуже раді, що Ви вирішили повернутися до нашої клубної сім'ї!
Щоб відновити своє членство в Клубі — скористайтеся формою авторизації: введіть номер своєї клубної картки та прізвище.
Важливо! З відновленням членства у Клубі Ви відновлюєте і всі свої клубні привілеї.
Авторизація для членів Клубу:
№ карти:
Прізвище:
Дізнатися номер своєї клубної картки Ви
можете, зателефонувавши в інформаційну службу
Клубу або отримавши допомогу он-лайн..
Інформаційна служба :
(067) 332-93-93
(050) 113-93-93
(093) 170-03-93
(057) 783-88-88
Якщо Ви ще не були зареєстровані в Книжковому Клубі, але хочете приєднатися до клубної родини — перейдіть за
цим посиланням!
УКР | РУС

Френсіс Шервуд

Шервуд Френсіс - Ночь печали
Уривок з роману
Френсіс Шервуд

Френсис Шервуд викладає в університеті Нотр-дам в Саут-Бенде, штат Індіана. Вона написала збірку оповідань, а також, три попередні романи, включаючи «Виправдання» і «Книгу величі».

Історія про любов і завоювання, «повна захоплюючих подій, гідна драми Гарсиа Лорка» («Сан-Франциско Кроникл»)

Історичний роман про конкістадора Кортезе і ацтекську принцесу Малінцин, написаний прекрасною письменницею. (Нью-Йорк Таймс Бук Ревью) «Ніч печалі» занурює читача в Нові Світи загадкової Малінцин, ацтекською принцесою, що народилася, і проданою в рабство, і її відважного і нещадного коханця-господаря конкістадора Хернана Кортеза. Йдучи по Імперії Сонця в сяючу столицю Тенохтітлан (Мехіко), Кортез просувається до своєї мети, заводячи друзів, змовляючись і підбурюючи своїх ворогів між собою в нещадній битві, керуючись ученням Макіавелл. Ми стаємо свідками мінливої динаміки битв і всіляких інтриг полководця і його темпераментних друзів, а також, переживаємо разом з Малінцин пристрасті, киплячі в її душі. Дія відбувається на заході імперії ацтеків – з квітня 1519 року по «ніч печалі», la noche triste, 30 червня 1520 року – в «Ночі печалі» розкривається природа рабства і імперіалізму, проституції, дружби, жіночої природи, а також, ідеального мачо. З`єднавши в собі історичних і вигаданих персонажів, новий роман Френсіс Шервуд є історією видовищного зіткнення культур, просоченою характерним для письменниці гумором і оживляючої перед нами фарби, запахи і звуки Мехіко. Керівництво читацького клубу додається.

«Багатство мови і стилю оповідання ускладнюють його з моральної точки зору: Шервуд відмовляється від раціонального мислення, що частенько псує історичну літературу подібного роду». Джей Паріні, «Нью-Йорк Таймс Бук Ревью»

«Широкомасштабний шедевр. [Шервуд] описує зіткнення культур в абсолютно реалістичному загостренні пристрастей. Першокласний склад; незвичайно яскрава історія». - «Киркус Ревьюс».

«Живо описує знамените зіткнення іспанської і ацтекської цивілізацій, три складові уроки історії, пригодницька сага і історія любові в єдиній цілісній повісті» - «Паблішерз Уїклі». Френсис Шервуд працює прподавателем в Саут-Бенде, штат Індіана, де проживає разом зі своїм чоловіком. Авторка романів «Виправдання» і «Книга величі».

........................

Я пізно отримала визнання, і працюю повільно. Я опублікувала свій перший роман у віці п`ятдесяти трьох років, четвертий – коли мені було шістдесят п`ять, а в даний момент я працюю над п`ятим романом. Я почала писати після створення сім`ї, відвідуючи коледж (Бруклінський коледж при університеті Хауарда) після закінчення школи (школа імені Джона Хопкинса, Стенфорд). Перш ніж почати працювати лектором з креативного листування в університеті Нотр-дама, я була викладачем англійської мови в університеті Саут-Бенда, Індіана, а також, викладала в старшій школі, працювала на офісних роботах, в бібліотеці і продавцем. Будучи родом з Каліфорнії, я жила на східному березі і на Середньому Заході.

Мене можуть називати «новим історичним» або постмодерністським історичним письменником, але я сама все-таки визначаю себе як автора, що вписує сучасні психологічні і політичні питання в контекст різних епох і екзотичних місць. Я входжу у «шкіру» реальних персонажів і роблю з них художніх героїв, поміщаючи їх в абсолютно вигадані ситуації і з`ясовую, як вони поступлять в тій або іншій ситуації, враховуючи їх історичну приналежність.

Написання моїх книг вимагає дослідницької роботи, подорожей і просто безкорисної праці.

В результаті ретельного дослідження і уваги до деталей, Френсіс Шервуд перетворює легендарне вторгнення Хернана Кортеза на Сонячну Імперію 1519-го року в епопею про людські слабкості, військову перевагу, які в сумі зробили цей похід успішним, не дивлячись на силу-силенну помилок іспанських завойовників. Центром історії стає Малінцин, принцеса ацтеків, продана в рабство власною матір`ю. Кортез відзначає здібності до мов і екзотичну красу молодої рабині.
Її допомога безцінна для Кортеза, у міру того, як він просувається углиб країни до свого кінцевого пункту призначення, Тенохтітлану (сучасне місто Мехіко), де править відомий правитель Монтекцума.
Варвари для ацтеків і майя були чимось кошмарним, їх гігієна відштовхуюча, а релігійні вірування незрозумілі. Та все ж Кортез, з Малінцин на його стороні і в його ліжку, робить похід на Тенохтітлан, підприємство, засноване на помилкових расових забобонах, імперіалістичних ідеалах і ролі жінок в суспільстві. Збита з пантелику і одночасно з цим зачарована непередбачуваним іспанцем, Малінцин, чия доля тепер нерозривно пов`язана з ним, долає будь-які труднощі. Іспанці прибули у всеозброєнні, так що місцевим жителям нічого було протиставити їх вогнепальній зброї і вибуховим пристроям. Натхненний послідовник принципів інтриганства Макіавеллі, Кортез, що володіє мужністю і інстинктами справжнього лідера, підбурює групи людей один з одним в ім`я досягнення своєї кінцевої мети, при цьому  ставлячи своїх людей перед випробуваннями на кожному кроці. Не дивлячись на те, що Кортез здійснює значні помилки ціною життя багатьох, його войовнича різкість йде йому на користь, а його інстинктивна реакція на небезпеку у результаті завершує невідворотне, враховуючи нерівність сил. Природно, він цінує Малінцин, оскільки її перекладацькі здібності дуже важливі для здійснення цього небезпечного заходу.

Врешті-решт, Іспанія була переможена, але ці перші швидкоплинні битви показали тимчасовий характер даної ситуації. У цьому грандіозному зіткненні культур, кровожерливих богів Тенохтітланських і християнського, нав`язуваного іспанцями, міста були досить повні насильства, щоб задовольнити будь-які запити з жертвопринесення. Немов ракова пухлина, як тільки війська Кортеза вторглися в цивілізовану, але кровожерливу культуру, на місто обрушується інфекція.
Хід подій змінила цивілізація: правління Монтекцуми було повалене шляхом виснаження, коли віспа завершила те, чого ще не встигла зробити війна – велика половина ацтеків померла від хвороби, засухи і голоду, а останніх жителів міста вже убили військові. 30 червня 1520 року мала місце ніч печалі, ознаки тимчасової поразки, але, як доводить історія, перемога залишилася за іспанцями.
У «Ночі скорботи» Шервуд описує капризну природу війни, мінливість успіхів Кортеза і промахи, що накладають темний відбиток на його репутацію легендарного воєначальника, а також, Малінцин, що прокладає для нього дорогу в серці Сонячної Імперії, її любов до цього непостійного чоловіка як нитка, що пов`язує його мрію з реальністю.

Від «Паблішерз Уїклі»
У своєму останньому романі Шервуд («Книга величі») живо описує знамените зіткнення іспанської і ацтекської цивілізацій в 1519 році, яке сприяло формуванню Нового Світу. Амбітний і нещадний конкістадор Хернан Кортез приводить свої війська до воріт Тенохтітлана, столиці ацтеків де іспанські війська, що знаходяться в меншості, прийняті як бажані гості імператором Монтекцумой, що помилково прийняв їх за бога Кветцалкоатла. Проте місцеві жителі повстають під час відомої Ночі печалі і проганяють іспанців. Ацтеки виграють битву, але іспанці повертаються, щоб виграти війну. Оскільки завоювання Кортеза переплітаються із спогадами і міркуваннями ацтекської рабині Малінцин, яка служить іспанцям перекладачем і радником, а також, є коханкою Кортеза, то можна сказати, що Шервуд розглядає як іспанську, так і індіанську точку зору. Вона також уникає спокуси представити інків благородними жертвами алчних європейців.

Її конкістадори жорстокі, але місцеві жителі також не є зразками чесноти – Малінцин, що виросла в Тінохтітлане, неодноразово була свідком ритуального людського жертвопринесення, рабства і канібалізму. Шервуд залучає серйозною дослідницькою роботою, живою уявою і описовою прозою для того, щоб піднести три складові уроку історії, пригодницьку сагу і історію любові в єдиній цілісній повісті.

Авторське право © Reed Business Information, підрозділ Reed Elsevier Inc. Усі права захищені.

Від «Букліст»:
Більшість книг про мексиканських конкістадорів, насправді, про будь-яке історичне вторгнення однієї культури в іншу, або вихваляє загарбників, або цілком симпатизує їх нещасним жертвам. Що ж до останнього романа Шервуд (випущеної після «Книги величі» в 2002), він повністю ігнорує цей стереотип, представляючи обидві сторони, внаслідок чого вийшов швидше трагікомічний, чим героїчна розповідь.

Обидві культури однакові варварські: мексиканці практикують людські жертвопринесення і канібалізм, тоді як грубі і брудні іспанці переважно є авантюристами із завищеною самооцінкою, що ганяються за славою і золотом. Їх лідер, Хернан Кортез, є послідовником учення Макіавеллі, хитро підбурюючи ацтеків і майя, тоді як його ексцентрична група конкістадорів повільно підбирається до Тенохтітлану в 1519 і 1520 роках. Розповідь спочатку ведеться від імені Малінцинвідважної і гострої на мову ацтекської принцеси, що стала для Кортеза перекладачкою, рабинею і коханкою. У романі присутньо багато описів мезоамеріканської екзотики, а живий гумор Шервуд присмачує менш динамічні місця в середині. Це яскраву літературну пригоду надає реалістичний закінчений портрет відомої історичної події.

Авторське право © American Library Association. Усі права захищені.