Закрити
Відновіть членство в Клубі!
Ми дуже раді, що Ви вирішили повернутися до нашої клубної сім'ї!
Щоб відновити своє членство в Клубі — скористайтеся формою авторизації: введіть номер своєї клубної картки та прізвище.
Важливо! З відновленням членства у Клубі Ви відновлюєте і всі свої клубні привілеї.
Авторизація для членів Клубу:
№ карти:
Прізвище:
Дізнатися номер своєї клубної картки Ви
можете, зателефонувавши в інформаційну службу
Клубу або отримавши допомогу он-лайн..
Інформаційна служба :
(067) 332-93-93
(050) 113-93-93
(093) 170-03-93
(057) 783-88-88
Якщо Ви ще не були зареєстровані в Книжковому Клубі, але хочете приєднатися до клубної родини — перейдіть за
цим посиланням!
УКР | РУС

Ерл Стенлі Гарднер

Ерл Стенлі Гарднер

Ерл Стенлі Ґарднер (17 липня 1889 — 11 березня 1970) — американський письменник, класик детективного жанру. Опублікував понад 100 романів. Також писав під псевдонімами А. А. Фейр (A. A. Fair), До. Кендрейк (Kendrake), Ч. Дж. Кенні (Kenny).

У 1911 році Ґарднер відкрив адвокатську контору в Мерседі, штат Каліфорнія. Кілька років потому він перейшов на роботу в агентство з продажу, а ще через 5 років, у 1921 році, відкрив адвокатську контору «Шерідан, Орр, Драпо й Гарднер» у місті Вентура, штат Каліфорнія. Ґарднер завоював популярність яскравими виступами на судових процесах до 1933 року, але після виходу свого першого дететивного роману «Справу про оксамитових коготках» вирішив цілком присвятити себе літературі.

Ґарднер в 1946 році заснував і до 1960 року був одним з учасників комітету «Суд останньої надії», правозахисної організації з перегляду винесених смертних судових вироків. За документальну книгу про цю організацію йому була присуджена премія Едгара По Американської асоціації детективних письменників 1962 року в номінації «Гранд-майстер».

Ґарднеру також належить заслуга залучення суспільної уваги (шляхом публікації в 1962 році статті в журналі «Life») до наскельних малюнків Нижньої Каліфорнії, частина з яких була пізніше зарахована до пам`яток Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО.

У 1968 році Ґарднер одружився з давньою своєю секретаркою Агнесе Бетель (1902-2002), прототипом Деллі Стріт, секретарки головного літературного героя Ґарднера — адвоката Перрі Мейсона.

Ґарднер написав кілька серій романів. Найбільша кількість творів (більше 80) включає серія, в якій головним героєм є адвокат Перрі Мейсон.

Під псевдонімом А. А. Фейр Гарднер написав серію романів про приватного сищика Дональда Лэме та його начальницю Берті Кул, ця серія почасти є пародією на серію Рекса Стаута про Ниро Вульфа й Арчі Гудвіна.

На відміну від інших адвокатів, Мейсон не тільки представляє своїх клієнтів у суді, але й за допомогою помічників (у більшості романів це приватний детектив Пол Дрейк) сам розслідує злочини. Головним опонентом Мейсона виступає прокурор Гамільтон Бергер.