Закрити
Відновіть членство в Клубі!
Ми дуже раді, що Ви вирішили повернутися до нашої клубної сім'ї!
Щоб відновити своє членство в Клубі — скористайтеся формою авторизації: введіть номер своєї клубної картки та прізвище.
Важливо! З відновленням членства у Клубі Ви відновлюєте і всі свої клубні привілеї.
Авторизація для членів Клубу:
№ карти:
Прізвище:
Дізнатися номер своєї клубної картки Ви
можете, зателефонувавши в інформаційну службу
Клубу або отримавши допомогу он-лайн..
Інформаційна служба :
(067) 332-93-93
(050) 113-93-93
(093) 170-03-93
(057) 783-88-88
Якщо Ви ще не були зареєстровані в Книжковому Клубі, але хочете приєднатися до клубної родини — перейдіть за
цим посиланням!
УКР | РУС

Грант Аллен

А. К. Дойл и Грант Аллен - «Дело врача»
уривок з книги
Грант Аллен

Грант Аллен — англійський прозаїк. Роки життя: 24.02.1848 - 28.10.1899 рр.

Народився в Олвінгтоні, Кінгстон, штат Онтаріо, Канада, в родині службовця. Освіту здобув у Великобританії (школа короля Едуарда в Бірмінгемі, Мертон Коледж в Оксфорді). Після закінчення коледжу працював в Оксфорді репетитором, потім одружився і в 1973 році переїхав з дружиною на Ямайку, де працював вчителем до 1876 року.

У 1884 році Аллен дебютував як прозаїк, опублікувавши збірник оповідань «Странные истории» і роман «Филистия». Соромлячись своїх перших доробків, Аллен писав під псевдонімами. Але його твори мали великий успіх, і він вирішив зайнятися літературою більш серйозно.

Успіх його творів дозволив йому професійно зайнятися літературою, і протягом наступних років він пише у багатьох жанрах, зокрема у пригодницько-гумористичному, в жанрі «жіночого» детектива, морально–філософського роману та інших.

Сучасники Гранта Аллена так характеризували його: атеїст, соціаліст, ботанік, зоолог, хімік, фізик, антрополог, історик, журналіст, критик, романіст. У цьому довгому списку письменницьке ремесло недарма стоїть на останньому місці. Сам Аллен зізнавався, що його пристрасть — філософія, та й взагалі наука, а до белетристики він «докотився». Проте саме літературна діяльність принесла йому відомість.

Найбільш скандально відомий морально–філософський роман письменника — «Женщина, которая смогла» (1895). Отримав чимало критичних відгуків сучасників Аллена. В історію світової наукової фантастики Аллен увійшов як один із першовідкривачів теми подорожей в часі («Британский варвар», 1889). Є у нього і готичні повісті, наприклад «Башня Волверден».

Однак найбільше Аллен відомий своїми детективами. Особливо популярним був збірник «Африканский миллионер». Головний герой шахрайських детективів Аллена — спритний шахрай, майстер перевтілення полковник Клей. Читачеві не доводиться гадати, хто провернув чергову комбінацію (це завжди Клей). Важливо те, як йому це вдалося. Аллен писав і «жіночі» детективи. Його улюблені героїні — Лоїс Кейлі і Хільда Уейд. До речі, «Хильду Уэйд» закінчував за Аллена його близький друг сер Артур Конан Дойл, оскільки автор вже важко хворів.

Помер Грант Аллен у своєму будинку в графстві Суррей 25 жовтня 1899 року.