Закрити
Відновіть членство в Клубі!
Ми дуже раді, що Ви вирішили повернутися до нашої клубної сім'ї!
Щоб відновити своє членство в Клубі — скористайтеся формою авторизації: введіть номер своєї клубної картки та прізвище.
Важливо! З відновленням членства у Клубі Ви відновлюєте і всі свої клубні привілеї.
Авторизація для членів Клубу:
№ карти:
Прізвище:
Дізнатися номер своєї клубної картки Ви
можете, зателефонувавши в інформаційну службу
Клубу або отримавши допомогу он-лайн..
Інформаційна служба :
(067) 332-93-93
(050) 113-93-93
(093) 170-03-93
(057) 783-88-88
Якщо Ви ще не були зареєстровані в Книжковому Клубі, але хочете приєднатися до клубної родини — перейдіть за
цим посиланням!
УКР | РУС

Туве Янссон

Туве Янссон

Туве Янссон (нар. 9 серпня 1914 р.) – фінська дитяча письменниця.

Народилася в творчій сім'ї (отець — скульптор, мати — художник-графік). Практично все життя провела в Хельсінкі. Вчилася в художніх школах Стокгольма і Парижа. Подорожувала по Італії, Франції і Німеччині в творчих цілях. Вже в 1920-х публікувала комікси в журналі Garm, де працювала її мати. Перша виставка робіт Туве Янссон відбулася в 1943 р. в Хельсінкі.

Існує декілька легенд про те, як виник образ Мумі-троля, проте всі вони сходяться на тому, що його графічне втілення з'явилося ще раніше - в 1930. Вперше зображення мумі-троля було опубліковане в карикатурі у фінському журналі Garm в 1940 р. Перша книга з серії робіт про мумі-троля вийшла з друку в 1945г.  («Маленькі тролі і велика повінь»).

Проте популярність завоювала її друга повість «Мумі-троль і комета» (1946г.), в якій було дано докладний опис Долини мумі-тролів (Мумі-дален), що стала місцем дії більшості подальших історій. Наступна книга — «Капелюх чарівника» (1949) — дала поштовх «мумі-буму» в багатьох країнах світу.

Не дивлячись на те, що тролі були запозичені письменницею з шведських казок, їх образ був істотно перероблений, і в цілому можна говорити про те, що фольклор мав мінімальний вплив на творчість Туве Янссон.  Інший важливий мотив творчості Туве Янссон — це свобода. 

З 1953 по 1959 Туве Янссон малювала комікс про мумів-тролі для The London Evening News, який потім (до 1970 р.) малював її брат, Ларс Янссон.  Туве Янссон також ілюструвала книги Толкина і Люіса Керолла. Випустила ряд повістей і розповідей, що не мають відношення до мумі-тролів.

Дитячі книги Янссон перекладені більш ніж 30 мов миру, в числі яких і російський. Її твори для дорослих відомі гірше. Туве Янссон удостоєна численних нагород і премій: Медалі Сельми Лагерлеф (вона ж — медаль Нільса Хольгерссона, 1953), Фінській Державній премії по літературі (тричі — 1963, 1971, 1982), Міжнародній золотій медалі імені Ханса Крістіана Андерсена (1966), премії Suomi (1993). Серед інших — премія Шведської Академії наук, премія Рудольфа Койву (за ілюстрації), Орден усмішки (Польща). Її ім'я чотири рази занесене в Почесний список Андерсена.