Закрити
Відновіть членство в Клубі!
Ми дуже раді, що Ви вирішили повернутися до нашої клубної сім'ї!
Щоб відновити своє членство в Клубі — скористайтеся формою авторизації: введіть номер своєї клубної картки та прізвище.
Важливо! З відновленням членства у Клубі Ви відновлюєте і всі свої клубні привілеї.
Авторизація для членів Клубу:
№ карти:
Прізвище:
Дізнатися номер своєї клубної картки Ви
можете, зателефонувавши в інформаційну службу
Клубу або отримавши допомогу он-лайн..
Інформаційна служба :
(067) 332-93-93
(050) 113-93-93
(093) 170-03-93
(057) 783-88-88
Якщо Ви ще не були зареєстровані в Книжковому Клубі, але хочете приєднатися до клубної родини — перейдіть за
цим посиланням!
УКР | РУС

Франц Кафка

Франц Кафка

Кафка Франц (1883-1924 рр..) — відомий представник празької групи німецьких письменників. Прізвище перекладається з чеського як «галка». Народився в Празі в буржуазній єврейській родині. Після закінчення юридичного відділення Празького університету Кафка змушений був стати страховим чиновником.

У 1909 р. у пресі з’явилася його перша розповідь, а через чотири роки вийшла збірка оповідань Betrachtung («Спостереження»). Друга збірка оповідань Ein Landarzt («Сільський лікар») і третя - Ein Hungerkünstler («Голодар») - це все, що вийшло у світ за життя Кафки.

У Празі склався невеликий літературний гурток, на якому молоді люди мали змогу знайти один в одному вдячних слухачів. Серед них був і Макс Брод — людина, яка захоплювалася Кафкою, вважала його генієм, постійно стимулювала у творчості і допомагала видаватися.

Хоча про плоди його працы знало лише дуже вузьке коло професіоналів, що відрізняються до того ж широтою поглядів і тонким художнім смаком, Кафка в 1915 р. був удостоєний однієї з найпрестижніших літературних премій Німеччини — премії Фонтані.

Одного разу в гостях у Брода він застав гостю з Берліна Фелі Бауер. Через місяць він зав’язує з нею довгий роман у листах. Початок цього роману відзначено творчим сплеском. За одну ніч він пише оповідання Das Urteil («Вирок»).

Через ще три місяці Франц робить Фелице пропозицію. Незабаром заручини розриваються. А через три роки вони раптом знову опиняються заручені. Втім, через місяць після того як відбулися друга заручини, у Кафки выдкриваэться легенева кровотеча. Туберкульоз став виправданням розриву других заручин.

У важко хворого Кафки за чотири роки до смерті була ще одна спроба пов’язати свою долю з жінкою — Юлією Вохрицек. Але як тільки майбутнє подружжя дізналося про те, що не зможе розраховуватися за уподобану квартиру, відразу ж розсталися.

Вмираючи, Кафка заповідав своєму другові і Максу Броду — празькому видавцеві і письменнику — знищити всі неопубліковані рукописи, але Брод порушив заповіт Кафки і вже в 1925-1926 рр.. видав три його незакінчених романи: Amerika («Америка»), Der Prozeß («Процес») і Das Schloß («Замок»), а в 1931 р. — збірка оповідань Beim Bau der Chinesischen Mauer («На будівництві китайської стіни»). У цих творах були  намальовані картини майбутнього суспільства періоду Другої світової війни.

Кафка описав майбутні концентраційні табори, абсолютне безправ’я людей, перетворених на позбавлені всякої духовності маленькі гвинтики гігантської машини тоталітаризму.

Творчість Кафки мало великий вплив на багатьох відомих європейських та американських письменників XX ст. — Т. Манна, А. Камю, Ж.-П. Сартра, М. Фріша, Ф. Дюрренматта.

У щоденнику Кафки, який він вів з 27 років, постійно простежується тема самогубства. До цього, правда, не дійшло, але із прогнозом часу власної смерті — «не доживу до 40 років» — Кафка майже не помилився.

Помер Франц Кафка в  місті Кірлінг, поблизу Відня.