Закрити
Відновіть членство в Клубі!
Ми дуже раді, що Ви вирішили повернутися до нашої клубної сім'ї!
Щоб відновити своє членство в Клубі — скористайтеся формою авторизації: введіть номер своєї клубної картки та прізвище.
Важливо! З відновленням членства у Клубі Ви відновлюєте і всі свої клубні привілеї.
Авторизація для членів Клубу:
№ карти:
Прізвище:
Дізнатися номер своєї клубної картки Ви
можете, зателефонувавши в інформаційну службу
Клубу або отримавши допомогу он-лайн..
Інформаційна служба :
(067) 332-93-93
(050) 113-93-93
(093) 170-03-93
(057) 783-88-88
Якщо Ви ще не були зареєстровані в Книжковому Клубі, але хочете приєднатися до клубної родини — перейдіть за
цим посиланням!
УКР | РУС

Мішель Уельбек

Мішель Уельбек
Мішель Уельбек (справжнє прізвище — Тома) — французький письменник, поет, співак, сценарист, кінорежисер. Лауреат державної премії «Гран-прі» з літератури. Лауреат Гонкурівської премії за роман «Карта і територія». Один з найбільш шанованих у світі французьких авторів.

Письменник народився 26 лютого 1958 року на острові Реюньйон в Індійському океані. Його батько і мати приділяли йому мало уваги після народження сестри. Спочатку його виховували батьки його матері, що жили в Алжирі, а у шість років його забрала до себе бабуся з боку батька, активна прихильниця комуністичної партії. З нею в Уельбека складаються прекрасні стосунки, саме її прізвище він обере згодом своїм літературним псевдонімом. У шістнадцять років Уельбек відкриває для себе твори Говарда Лавкрафта, творчості якого він через двадцять років присвятить окрему книгу. Майбутній письменник відвідує підготовчі курси у ліцеї Шапталь в Парижі, щоб у 1975 році вступити до Національного агрономічного інституту Парі-Гріньйон. Там він створює літературний журнал «Карамазов», для якого пише кілька поем, і ставить постановку аматорського фільму. У тому ж році у Уельбека народжується син Етьєн. Пізніше письменник втрачає роботу та розлучається з дружиною. Це призводить до глибокої депресії. З 1983 року Уельбек працює в Парижі системним адміністратором, потім деякий час — у Міністерстві сільського господарства (цей період свого життя Уельбек пізніше відтворить у своєму дебютному романі «Розширення поля боротьби»), і, нарешті, — в Національній асамблеї.

Літературну діяльність Мішель Уельбек починає з написання віршів і есе. У 1991 році письменник публікує свої перші книжки: збірку есе та дослідження творчісті американського письменника Говарда Лавкрафта. Наступного року з’являється поетична збірка «Гонитва за щастям». Його перші твори залишаються непоміченими.

Популярність до Мішеля Уельбека приходить разом з публікацією його першого роману «Розширення поля боротьби» у 1994 році, в якому він ставить під сумнів ліберальні досягнення західного суспільства. Головним об’єктом критики стає сексуальна свобода, що на практиці обертається, на думку письменника, на чергову пастку для сучасної людини. Тема отримує розвиток в наступному романі Уельбека «Елементарні частинки» (1998 рік), в якому він аналізує шлях, подоланий західним суспільством, починаючи з сексуальної революції 1960-х, і приходить до невтішного висновку — людство приречене. Ця книга приносить автору всесвітню славу і державну премію «Гран-прі» з літератури.

У 2010 році Уельбека звинувачують в плагіаті. За заявою французького інтернет-порталу Slate, письменник в своєму новому романі «Карта і територія» скопіював декілька абзаців з французької Вікіпедії практично без змін. Проте саме 2010 року Уельбек здобув давно очікувану Гонкурівську премію, що є найвищою відзнакою письменника-романіста у Франції. Премією відзначено саме роман «Карта і територія». Це була третя номінація Уельбека на Гонкурівську премію, попередні дві спроби зазнали невдачі.