Закрити
Відновіть членство в Клубі!
Ми дуже раді, що Ви вирішили повернутися до нашої клубної сім'ї!
Щоб відновити своє членство в Клубі — скористайтеся формою авторизації: введіть номер своєї клубної картки та прізвище.
Важливо! З відновленням членства у Клубі Ви відновлюєте і всі свої клубні привілеї.
Авторизація для членів Клубу:
№ карти:
Прізвище:
Дізнатися номер своєї клубної картки Ви
можете, зателефонувавши в інформаційну службу
Клубу або отримавши допомогу он-лайн..
Інформаційна служба :
(067) 332-93-93
(050) 113-93-93
(093) 170-03-93
(057) 783-88-88
Якщо Ви ще не були зареєстровані в Книжковому Клубі, але хочете приєднатися до клубної родини — перейдіть за
цим посиланням!
УКР | РУС

Гі де Мопассан

Гі де Мопассан

Гі де Мопассан, повне ім’я — Анрі-Рене-Альбер-Гі де Мопассан (1850-1893) — французький письменник, автор багатьох знаменитих оповідань, романів і повістей.

Народився Гі де Мопассан 5 серпня 1850 р. в замку Міроменіль поблизу Турвіля-сюр-Арк. Батько — із збіднілого лотаринзького дворянського роду, мати з буржуазної родини.

У 1869 році Гі де Мопассан закінчив Руанский ліцей. У 1870-1871 роках брав участь у франко-пруській війні. Після повернення з армії, оскількі родина була розорена, поступив на службу в Морське міністерство. У 1880 році, після публікації першого оповідання і п’єси «Histoire du vieux temps», Мопассану запропонували місце хронікера в газеті «Голу» (Gaulois), що дозволило йому залишити чиновницьку службу в міністерстві.

Літературними вчителями Гі де Мопассана, за його словами, були Гюстав Флобер і І.С. Тургенєв, завдяки якому він познайомився з російською літературою. У будинку Флобера бували Едмон Гонкур, Альфонс Доде, Еміль Золя, Іполит Тен, з якими познайомився і молодий письменник.

Протягом шести років Мопассан навчався у Флобера письменницькому мистецтву і тільки в 1880 році була опублікована перша новела: оповідання «Пампушка» (Boule de suif) було надруковане у збірці «Меданскіе вечори» (Les Soirees de Medan).

Смерть Флобера у 1880 році обірвала зв’язок молодого автора зі світом серйозних письменників і художників,  і він став рідше бачитися з Емілем Золя і його друзями, серед яких були Сезанн, Моне і Мане. Зміна кола друзів письменника відбилася і на його спосіб життя.

Твори Гі де Мопассана мали величезний успіх не тільки у Франції, але і за кордоном, він відразу ж став одним з найбільш перекладаємих французьких письменників. Завдяки славі прибуток письменника виріс до 60 тисяч франків на рік. Це дозволило підтримувати мати та родину хворого брата. До 1883 року у письменника з’являється власний будинок в Етрет та Каннах.

З 1884 року письменник почав страждати від нервових розладів, нав’язливих ідей та галюцинацій. У грудні 1891 року, після спроби самогубства, Мопассан був поміщений у клініку, де перебував до самої смерті. У лікарні для душевнохворих свої останні дні перебував і брат письменника.

Помер Гі де Мопассан 6 липня 1893 р.  душевнохворим у напівпритомному стані; причиною смерті був названий прогресивний параліч мозку.