Закрити
Відновіть членство в Клубі!
Ми дуже раді, що Ви вирішили повернутися до нашої клубної сім'ї!
Щоб відновити своє членство в Клубі — скористайтеся формою авторизації: введіть номер своєї клубної картки та прізвище.
Важливо! З відновленням членства у Клубі Ви відновлюєте і всі свої клубні привілеї.
Авторизація для членів Клубу:
№ карти:
Прізвище:
Дізнатися номер своєї клубної картки Ви
можете, зателефонувавши в інформаційну службу
Клубу або отримавши допомогу он-лайн..
Інформаційна служба :
(067) 332-93-93
(050) 113-93-93
(093) 170-03-93
(057) 783-88-88
Якщо Ви ще не були зареєстровані в Книжковому Клубі, але хочете приєднатися до клубної родини — перейдіть за
цим посиланням!
УКР | РУС

Ошо

Ошо

"Ніколи не народжувався, ніколи не вмирав, а лише відвідав планету Земля між 11 грудня 1931 року і 19 січня 1990 роками".

Так Ошо продиктував свою безсмертну епітафію, а з приводу своєї біографії сказав так: "У мене немає біографії. Все, що вважається моєю біографією не має жодного сенсу - коли я народився, в якій країні.  Має сенс лише те. чим я є тут і зараз". Відмовившись раніше взагалі від якого-небудь імені, він нарешті погоджується узяти ім'я "Ошо", пояснюючи це тим, що воно узяте із слова "оушн" - "океанічного" Вільяма Джеймса. "Це навіть не ім'я, - говорить він, - це приємний звук". Його багатогодинні імпровізовані дискурси, виголошені перед людьми, які зібралися у всьому світі протягом більше двадцяти років, записані на аудіо, а інколи і відеоплівку. Їх завжди і скрізь можна послухати і, як говорить Ошо, "відчути розлиту в них тишу і спокій". Запис цих дискурсів опублікований в сотнях книг на десятках різних мов.

У цих бесідах людський розум узятий під найпотужніший мікроскоп і аналізується до дрібниць: розум як психологічний феномен, розум як емоції, розум як сукупність розум/тіло, розум як мораліст, розум як вірування, розум як релігія, розум з точки зору політики і соціальної еволюції, розум як історичний феномен. Все це піддавалося вивченню, перевірці і зведенню в єдине ціле. Потім дуже витончено розум відставлявся убік, щоб пуститися в найголовніший пошук - як вийти за його межі. При цьому завжди, коли Ошо стикається з брехнею і лицемірством, він тут же розкривав їх перед нами. Письменник Том Роббінс пише:

"Взнаю цей чарівний подих, що змушує тремтіти засуви на моїх дверях. Ошо подібний до сильного ароматного вітру що крутить над землею, оголює фальш попів, що змітає брехню із столів бюрократів, пускає в утечу ослів в стайнях тих, що вдягнулися владою, задирає спідниці патологічних ханж і лоскочучи духовно померлих, намагаючись повернути їх до життя... У Ісуса є притчі, у Будди сутри, в Магомеда бачення в арабській ночі. В Ошо є щось більш відповідне для істот, знівеченихжадністю, страхом, неуцтвом і забобонами - його космічна комедія... Ошо з'явився для того, щоб викрити наші маски, розбити ілюзії, вилікувати від пристрастей і залежностей і продемонструвати перед нами дурість, що сковує і обмежуює нас, приймати себе дуже серйозно".

Так що ж можна сказати про Ошо? Що розкриває протиріччя до їх повного оголення? Мрійник, що перетворився на мрію? Абсолютно ясно, що собою він як би заявляє: кожна людина володіє правом від народження випробувати океанічне відчуття справжньої індивідуальності. Ошо говорить: "Є лише одна стежка, яка веде в середину. Там ви не знайдете нікого, а лише тишу і спокій".

Висновок? Як бачиться Ошо, на цій дорозі немає кінцевих зупинок, а лише механізми, що допомагають зрозуміти себе: "Хочу вам сказати, що найбільшою цінністю володіє наука. Існує два роди науки: одна - об'єктивна, визначаюча зовнішній світ, а інша - суб'єктивна, яку до цих пір називали релігією. Але краще називати її не релігією, а наукою про внутрішній світ, і розділити науку на наку, що досліджує зовнішній світ, і науку, що досліджує внутрішній світ - науку об'єктивну і суб'єктивну. І зробити її потрібно як одне ціле, тоді ніщо не буде коштовнішим, ніж вона." - Ошо.

 Видані 2 автобіографічних книги Ошо:  
1. Автобіографія духовно неправильного мостика
2. Проблиски злотого дитинства