Закрити
Відновіть членство в Клубі!
Ми дуже раді, що Ви вирішили повернутися до нашої клубної сім'ї!
Щоб відновити своє членство в Клубі — скористайтеся формою авторизації: введіть номер своєї клубної картки та прізвище.
Важливо! З відновленням членства у Клубі Ви відновлюєте і всі свої клубні привілеї.
Авторизація для членів Клубу:
№ карти:
Прізвище:
Дізнатися номер своєї клубної картки Ви
можете, зателефонувавши в інформаційну службу
Клубу або отримавши допомогу он-лайн..
Інформаційна служба :
(067) 332-93-93
(050) 113-93-93
(093) 170-03-93
(057) 783-88-88
Якщо Ви ще не були зареєстровані в Книжковому Клубі, але хочете приєднатися до клубної родини — перейдіть за
цим посиланням!
УКР | РУС

Юрій Никітін

Юрій Никітін

Юрій Никітін, (псевдонім Гай Юлій Орловський) народився в 1939 році в Харкові. Виїхав на Далеку Північ, де працював на лісорозробках. Був чокером, плотогоном. Працював в геологорозвідці: Сихоте-Алінь, тайга Уссурійськая, Далекий Схід, Примор`я.

У 1964 році повернувся на Україну, почав працювати ливарником на заводі. Зайнявся спортом, отримав майстра по веслуванню на каное, декілька перших розрядів, у тому числі по боксу і самбо, легкій атлетиці. Вчився грати на скрипці, працював художником. Брав участь в створенні і роботі клубів любителів фантастики. Тоді ж почав писати і публікувати фантастичні розповіді, дебютіровав публікацією в 1965 році фантастичних гуморесок.

Був одним з учасників «молодогвардійської» групи письменників-фантастів, пізніше перетворену в так звану «Школу Єфремова». Перша опублікована книга — збірка фантастичних розповідей «Людина, що змінила світ», що вийшла у видавництві «Молода Гвардія» в 1973 році.

За книгу «Вогнепоклонники» (про роботу ливарників) отримав високі літературні премії і в 1977 році був прийнятий в Союз Письменників СРСР, а в 1979-ом після видання книги «Шпага Олександра Засядько» («Золота шпага») був підданий гонінням, і близько семи років не брав участь в літературному житті.

Після закінчення Вищих Літературних курсів в Літінстітуті переїхав до Москви. Деякий час працював головним редактором видавництва «Вітчизна». На початку 90-х з Лілією Шишикіною організував видавництво «Змій Горинич» або «Равлік», яке займалося виданням спочатку зарубіжної фантастики, а потім перейшло майже виключно на видання книг самого Юрія Никітіна.

В даний час воно не функціонує, а книги виходять у видавництвах «Центрполіграф» і «Ексмо». Всього випустив більше 40 книг, що перевидавалися не один раз, а по загальному накладу творів Никітіна можна поставити поряд з такими відомими фантастами як Василь Головачев і Сергій Лук`яненко. Щорічний наклад його книг досягає мільйона екземплярів. Принципово не дає інтерн`ю, уникає реклами, всіх видів розкручування.

Самий комерційно успішний, як називають критики, письменник в жанрі фантастики, хоча сам скромно вважає себе досить успішним і в історичних романах, і в жанрі «дивних романів».
З блиском він відмітився в жанрі гостросюжетного політичного бойовику (цикл «Росіяни йдуть»), працює і в жанрі наукової фантастики, і в слов`янському фентезі.  Юрій Никітін займався випуском «Никитінського альманаху» під загальною назвою «Фантастика XXI вік», в якій були представлені найрізноманітніші жанри: фентезі і містика, фантасмагорія і сатира, наукова фантастика і героїчна балада.

Найбільш відомі твори Юрія Никітіна — фентезійно-гуморістічні книги з циклу «Троє з Лісу». В даний час Никітін продовжує роботу над цим циклом (романи «Начало Начал», «Віщий Олег», «Битва за Царьград» та інші) і пише продовження про Мегасвіт — «Боги Мегасвіту».