Закрити
Відновіть членство в Клубі!
Ми дуже раді, що Ви вирішили повернутися до нашої клубної сім'ї!
Щоб відновити своє членство в Клубі — скористайтеся формою авторизації: введіть номер своєї клубної картки та прізвище.
Важливо! З відновленням членства у Клубі Ви відновлюєте і всі свої клубні привілеї.
Авторизація для членів Клубу:
№ карти:
Прізвище:
Дізнатися номер своєї клубної картки Ви
можете, зателефонувавши в інформаційну службу
Клубу або отримавши допомогу он-лайн..
Інформаційна служба :
(067) 332-93-93
(050) 113-93-93
(093) 170-03-93
(057) 783-88-88
Якщо Ви ще не були зареєстровані в Книжковому Клубі, але хочете приєднатися до клубної родини — перейдіть за
цим посиланням!
УКР | РУС

Омар Хайям

Омар Хайям

Хакім Гійяс ед-дін Абу Аль-фатх Омар ібн Ібрагім Хайям Нішапурі  — персидський поет, математик, астроном, філософ. Уродженець міста Нішапура в Хорасані (нині Північний Іран).

Народився приблизно в 1048 р. Омар був єдиним сином, і тому батько дав йому чудову освіту. У 8 років знав Коран на пам'ять, глибоко займався математикою, астрономією. Десятирічним Омар вивчав арабську мову, а через два роки став учнем Нішапурського медресе. Він блискуче закінчив курс мусульманського права і медицині, отримавши кваліфікацію хакіма, тобто лікаря. Але медична практика мало цікавила Омара, і він вирішив продовжити освіту. Хайям займався у відомого діяча мусульманської культури Сабіта ібн Куррі.

У віці шістнадцяти років Хайям пережив першу в своєму житті втрату: під час епідемії помер його батько, а потім і мати. Омар продав батьківський будинок і майстерню і відправився до Самарканду. У той час це був визнаний на Сході науковий і культурний центр. У Самарканді Хайям поступає спочатку учнем одного з медресе, але після декількох виступів на диспутах він настільки вражає всіх своєю вченістю, що його відразу ж зробили наставником. Як і інші значні вчені того часу, Омар не затримувався довго на чомусь. Всього через чотири роки він покинув Самарканд і переїхав до Бухари, де почав працювати в сховищах книг. За десять років, що вчений прожив в Бухарі, він написав чотири фундаментальні трактати по математиці.

З групою вчених розробив сонячний календар — набагато точніше Григоріанського. У 1074 році його запросили до Ісфахану, центру держави Санджарів, до двору султана Малік-шаха. За ініціативою головного шахського візиря Омар стає духовним наставником Султана. Крім того, Малік-шах призначив його керівником  однієї з найбільших обсерваторії палацу. Він не тільки продовжував заняття математикою, але і став відомим астрономом.

Проте в 1092 році, зі смертю що сельджукського султана Малік-шаха і його візиря Низам ал-мулка його ісфаханський період закінчується. Звинувачений в безбожній вільнодумності, поет вимушений покинути сельджукську столицю. Він вештаєтться по дворах різних володарів, потім повертається в рідний Нішапур, де помирає в убогості і на самоті приблизно у 1131 р.