Закрити
Відновіть членство в Клубі!
Ми дуже раді, що Ви вирішили повернутися до нашої клубної сім'ї!
Щоб відновити своє членство в Клубі — скористайтеся формою авторизації: введіть номер своєї клубної картки та прізвище.
Важливо! З відновленням членства у Клубі Ви відновлюєте і всі свої клубні привілеї.
Авторизація для членів Клубу:
№ карти:
Прізвище:
Дізнатися номер своєї клубної картки Ви
можете, зателефонувавши в інформаційну службу
Клубу або отримавши допомогу он-лайн..
Інформаційна служба :
(067) 332-93-93
(050) 113-93-93
(093) 170-03-93
(057) 783-88-88
Якщо Ви ще не були зареєстровані в Книжковому Клубі, але хочете приєднатися до клубної родини — перейдіть за
цим посиланням!
УКР | РУС

Ірина Немировська

Ірина Немировська - Бал. Жар крови
Уривок з роману
Ірина Немировська

Ірина Леонідівна Неміровськая, 11 лютого 1903, Київ — 17 серпня 1942 — французька письменниця, найбільш відома своїм романом «Французька сюїта», написаним під час Другої світової війни.

Ірина Немировська народилася в 1903 році в Києві в сім`ї єврейського банкіра Леоніда Немировського. Неміровські жили в Петербурзі, де у Ірен була французька гувернантка. Після революції 1917 року сім`я переїхала до Фінляндії, а потім, в 1919 році до Франції. У Парижі Ірен вчилася у Сорбонні. У 1926 вона одружилася з банкіром Михайлом Епштейном, також емігрант з Росії. У них були дві дочки: Деніз, що народилася в 1927 і Елізабет, що народилася в 1937.

У 1929 році був опублікований її перший роман «Давід Гольдер», про єврейського банкіра, який після серцевого нападу замислюється про своє жіття і виявляє, що нажиті гроші не принесли йому щастя і навіть його дружина і дочка сприймають його лише як джерело грошів. Роман здобув широку популярність і був екранізований. Потім послідували інші публікації, поступово Ірен стала відомою письменницею. Не дівлячись на це, їй у 1938 відмовили в отриманні французького громадянства. В 1939 Ірен перейшла до католицизму. Після окупації Франції німецькими військами Ірен з сім`єю переїхала з Парижа до села. Тут вона написала свій найвідоміший роман «Французька сюїта» про втечу з Парижа і окупації.

13 липня 1942 року Ірен була зарештована французькою поліцією як «обличчя єврейського походження без громадянства» і 17 липня депортована в Аушвіц. Згідно з табірними документами, вона померла 17 серпня 1942 від тифу, але знайдені пізніше документи показали, що вона була вбита в газовій камері. Незабаром після цього її чоловік також був надісланий до Аушвіц, де загинув також в газовій камері.

Найвідоміший роман Ірини Немировської «Французька сюїта» був написаний під час війни. Рукопис довго лежав серед її речей, поки дочка Ірен Деніз Епштейн не зважилася розібрати речі загиблої матері. Він був опублікований лише в 2004 році і здобув велику популярність.