Закрити
Відновіть членство в Клубі!
Ми дуже раді, що Ви вирішили повернутися до нашої клубної сім'ї!
Щоб відновити своє членство в Клубі — скористайтеся формою авторизації: введіть номер своєї клубної картки та прізвище.
Важливо! З відновленням членства у Клубі Ви відновлюєте і всі свої клубні привілеї.
Авторизація для членів Клубу:
№ карти:
Прізвище:
Дізнатися номер своєї клубної картки Ви
можете, зателефонувавши в інформаційну службу
Клубу або отримавши допомогу он-лайн..
Інформаційна служба :
(067) 332-93-93
(050) 113-93-93
(093) 170-03-93
(057) 783-88-88
Якщо Ви ще не були зареєстровані в Книжковому Клубі, але хочете приєднатися до клубної родини — перейдіть за
цим посиланням!
УКР | РУС

Яна Матей

Яна Матей - «Марьяна. Проданная в рабство»
Уривок з роману
Яна Матей

Яна Матей — засновник благодійної організації «Простягни руку допомоги» і авторка роману «Марьяна. Проданная в рабство», живе на таємній квартирі в румунському місті Пітешті й щодня ризикує життям, рятуючи дітей, що стали жертвами сучасних работоргівців.

За невтомну боротьбу проти торгівлі живим товаром «Рідерз Дайджест» назвав Яну Матей Європейцем 2010 року.

— Від імені всіх тих, хто став жертвами сексуального работоргівлі, і від себе особисто я дякую «Рідерз Дайджест» за визнання всієї серйозності проблеми торгівлі людьми й сексуальної експлуатації жінок. Для мене велика честь отримати цю премію, — сказала в інтерв’ю пані Матей.

Сотні дівчат з країн Східної Європи, у тому числі Румунії, стають жертвами темних ділків, які хитрістю заманюють наївних підлітків у благополучні західні країни, обіцяючи вигідну роботу. На ділі ж цих дітей замикають, залякують і змушують займатися проституцією. Вони потрапляють в справжнісіньке рабство. За 11 років існування організації «Простягни руку допомоги» Яна Матей врятувала і повернула до нормального життя 420 людей. Більшість з них як і раніше підтримують зв`язок зі своєю рятівницею, хоча тепер у них зовсім інше життя: вони отримали освіту, влаштуватися на роботу, багато хто виховує власних дітей. Дівчатка потрапляють до Яни різними шляхами. Деяких їй передає румунська поліція. Багатьох посилають організації, що допомагають повернути на батьківщину малолітніх емігрантів. Яна зустрічає їх в аеропорту, а потім допомагає стати на ноги. Іноді їй доводиться визволяти жертв з неволі, викрадаючи їх у злочинців.

Яна Матей вносить великий внесок у вирішення найбільшої міжнародної проблеми. За даними ЮНІСЕФ, близько 2 мільйонів дітей в усьому світі стали жертвами сексуального рабства. Французька організація з прав людини Terre des Hommes («Планета людей») підрахувала, що кожного року з країн Східної Європи торговці живим товаром викрадають 6000 дітей віком від 12 до 16 років.

Яна Матей активно співпрацює з міжнародними організаціями. Вона робила доповідь уряду США щодо ситуації в Румунії, працювала з Управлінням ООН з міжнародного контролю над обігом наркотиків і попередження злочинності, входила до групи експертів, що консультували НАТО з питань боротьби з торгівлею людьми. За колосальну роботу з порятунку жертв работоргівлі й активну просвітницьку діяльність у 2006 Держдепартамент США проголосив Яну Матей «Героєм року»; наступного року в палаті лордів у Великобританії їй вручили нагороду «Премія аболіціоністу».

Зараз витрати товариства «Простягни руку допомоги» — 80 тисяч доларів на рік — оплачуються американською християнською організацією, що веде боротьбу з торгівлею людьми.

Яна Матей — 15-й Європеєць року. Це звання журнал «Рідерз Дайджест» присуджує видатним особистостям, що присвятили своє життя служінню людям.